Волтер е арестуван и е затворен в Бастилията  Прочетете ощеФренският писател

...
Волтер е арестуван и е затворен в Бастилията  Прочетете ощеФренският писател
Коментари Харесай

На този ден: Връчени са първите Оскари

Волтер е задържан и е затворен в Бастилията  
Прочетете още
Френският публицист и мъдрец Волтер е знак на епохата на Просвещението. Още приживе се трансформира е звезда и се употребява се с огромно въздействие измежду европейския интелектуален хайлайф на епохата, той е измежду прототипите на интелектуалеца, предан на работа на истината, справедливостта и свободата на мисълта.

Репутацията му се дължи значително и на неговия жанр, грациозен и акуратен, а постоянно и изпълнен с хаплива подигравка.

През целия си живот Волтер се стреми към близостта на високопоставените и блясъка на кралските дворове и не прикрива своето пренебрежение към народа, само че въпреки това не съумява да избегне преследванията на управляващите и на 16 май 1717 година е задържан и затворен в Бастилията поради сатиричните си стихове.

Споделяме ви и няколко известни мисли на Волтер:

„ Търсещият благополучие е като пияния, който не може да улучи пътя към дома си, само че знае, че има дом. ”

„ Ние би трябвало да бъдем щастливи поради всички бедствия, които не са ни постигнали. ”

„ Човек е свободен сега, в който пожелае да бъде. ”

„ Който е добър единствено за себе си, не е добър за никого. ”

„ Трудът избавя индивида от трите най-големи несгоди: скуката, порока и потребността. ”

„ Ревността е изкуството да причиняваш на себе си по-голямо зло, в сравнение с другите. ”

„ Предразсъдъкът е мнение, което не се основава на разсъдъка. ”

„ Великите каузи постоянно са съпроводени с огромни трудности. ”

„ Когато стане въпрос за пари, всички сме от една вяра! ”

„ За да схванеш кой те ръководи, виж кой ти е забранил да го критикуваш. ”

„ Не съм склонен с това, което казваш, само че до момента в който съм жив ще пазя правото ти да го казваш. ”

„ Моите права свършват там, където стартират правата на другите. ”



Мария-Антоанета се омъжва за Луи-Август

Луи-Август, който след короноването си се назовава Луи XVI като крал на Франция и Навара. Бракът е организиран в последните години от живота на дядо му. През 1770 година 14-годишната Мария-Антоанета се омъжва за 15-годишния Луи XVI.

Въпреки че изначало е обичан, неговите колебливост и консерватизъм карат някои от хората във Франция да го намразят като знак на тиранията на Стария режим. През1792 година е отхвърлен от властта и задържан. Осъден и приет за отговорен в държавна измяна той е гилотиниран през 1793 година. Екзекуцията му поставя завършек на безспорната монархия във Франция.

Съпругата ми Мария-Антоанета остава в историята с именитата си чудатост и с една фраза, когато й оповестяват, че хората се бунтуват, тъй като нямат самун, тя възкликва:

„ Като нямат самун, да ядат пасти. ”

Оказва се обаче, че няма никакви данни и доказателства, че в миналото е изричала сходни думи.



Едгар Алън По се оженва публично за 13-годишната си братовчедка Вирджиния

Американският публицист и стихотворец Едгар Алън По е считан за представител на американския романтизъм. Той е прочут най-много със своите мрачни и злокобни разкази, изпълнени с мистерии, и е измежду първите американски писатели, които пишат творбите си под формата на разкази. Създател е на детективския род в литературата, а творчество му спомага за възникването по-късно на научната фантастика като род.

През 1836 година По се омъжва за своята първа братовчедка Вирджиния, която тогава е на 13 години, а той на 27. Според някои биографии връзките сред тях са повече приятелски, в сравнение с брачен и двамата по този начин и не вършат секс.



Връчени са първите Оскари

През 1929 година в Холивуд е извършена първата гала по връчване на „ Наградите на Академията “. Те са раздадени на прием с 270 посетители в Блосъм рум в холивудския Рузвелт Хотел на 16 май. Имената на спечелилите били известни 3 месеца по-рано. 

Призът е основан от новосъздадената по това време Академия за кино изкуство с 230 членове. На първата гала са отличени най-хубавите филми през 1927 – 1928. Цялата гала по награждаването лишава единствено 5 минути.

От 23 март 2002 година насам церемонията по награждаването се състои в особено отдадения на това „ Дом на Оскарите “ – кинотеатъра Кодак в Холивуд.

16 май е рождената дата на ирландския артист Пиърс Броснан, басиста на групата Нирвана Крис Новоселич, поп изпълнителката Джанет Джаксън, актрисата Албена Ставрева, артиста Ерол Ибрахимов, вокалиста на бандата Соната Арктика Тони Како, артиста Джоузеф Морган, Станислав Яневски, Меган Фокс и тенисиста Григор Димитров. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР